Konsekvenser af Naturbeskyttelseslovens §3
I sommeren 2023 opstod en del diskussioner om hvad Naturbeskyttelsesloven betød for Ulsted sommerhusområdet. Baggrunden var dels, at kommunen havde miljø kortlagt hele den nordlige del af Fur, dels at andre sommerhusområder ikke havde en lokalplan, og derfor var strengt reguleret i deres muligheder for at lave forskellige ændringer på deres grunde. Nedenstående er et svar fra kommunen om virkningen på Ulsted området.
Juni 2023
Denne information blev sendt til Ulsted ejerforenings bestyrelse fra Skive kommune, som svar på henvendelse om dette.
Hvad betyder beskyttelsen?
De vilde dyr og planter har brug for levesteder i det opdyrkede og bebyggede landskab. For at værne om landets særlige natur, er en række naturtyper beskyttede efter naturbeskyttelseslovens § 3. Beskyttelsen betyder, at du ikke må foretage ændringer i områdets tilstand uden dispensation fra kommunen. En tilstandsændring kan f.eks. være at dræne, opdyrke, udgrave, opfylde, gødske, sprøjte eller tilplante arealer*.
Undtagelser fra beskyttelsen
For heder, strandenge og strandsumpe samt ferske enge og biologiske overdrev, der den 1. juli 1992 var beliggende i sommerhusområde (som det er i jeres tilfælde), gælder beskyttelsesordningen efter naturbeskyttelseslovens § 3, stk. 2, kun for tilstandsændringer til landbrugsformål, jf. § 1 i naturtypebekendtgørelsen. For heder, strandenge og strandsumpe samt ferske enge og biologiske overdrev beliggende i sommerhusområde, som er vokset ind i beskyttelsen efter 1992, gælder beskyttelsen fuldt ud.
Ulsted sommerhusområde er omfattet af lokalplan nr. 23.1, som blev vedtaget i 1987. Med lokalplanen blev området overført fra landzone til sommerhusområde. Da lokalplanen blev vedtaget før 1992, betyder det for jer, at arealerne, som allerede var beskyttede i 1992, er undtaget fra beskyttelsen. Dette gælder, uanset de er registreret eller ej (læs mere under afsnit vejledende registrering).
I kan derfor have en grund, som er registreret som § 3 hede, men som er undtaget af beskyttelsen. Når det er undtaget, betyder det, at tilstandsændringer som f.eks. bebyggelse, ikke forudsætter en dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3.
Ikke undtaget arealer
Moser, søer og vandløb, der den 1. juli 1992 lå i byzone eller sommerhusområde, er i fuldt omfang omfattet af den generelle beskyttelse. Dette gælder også for arealer, som i 1992 var mose, men som nu er en af de andre naturtyper f.eks. en sø eller en eng.
Vejledende registrering
Når Skive Kommune besigtiger områderne, laver man en vejledende registrering af beskyttet natur. Det betyder, at vi kigger på, om de botanisk set lever op til at være beskyttet eller ej. Hvis et areal er en hede, men været hede langt tilbage i tiden, vil det ikke påvirke jeres muligheder for at bygge i området. Vi kan ikke udelukke, at der kan være områder, som har vokset sig i beskyttelsen efter 1992, men vi forventer, at langt de fleste arealer vil være undtaget fra beskyttelsen.
Vi har ikke et overblik over, hvor mange af jeres arealer kan være moser, som ikke er undtaget af beskyttelsen, men vi formoder, at der vil primært være tale om heder og overdrev, som i de fleste tilfælde vil være undtaget fra naturbeskyttelsesloven.
Miljøstyrelsen: er-der-beskyttet-3-natur-paa-din-ejendom-pjece.pdf (mst.dk)